Vergelijk voetbal niet met wielrennen

Sinds ik begonnen ben met wielrennen is me opgevallen dat wielerliefhebbers niet de allergrootste voetbalfans zijn. Zo zie ik regelmatig foto’s langskomen van vergelijkenissen tussen voetballers en wielrenners. In 99% van de gevallen komt deze vergelijking neer op het feit dat voetballers huilebalken zijn en wielrenners dappere strijders.

Natuurlijk erger ik me soms ook mateloos aan die voetballers die bij het minste of geringste contact de grond opzoeken. Ik zag afgelopen week bijvoorbeeld de schwalbe van Enes Ünal van FC Twente tegen sc Heerenveen. Tja, is dat smerig of slim? Het hoort bij het spel. Verwacht niet dat dezelfde speler na de wedstrijd op dezelfde manier gaat liggen als je hem aanraakt. Kort gezegd: vallen op de grond kan een vrije trap of penalty opleveren. En dat kan weer resulteren in een doelpunt. En ja, voetballen draait om winnen én om doelpunten maken. Dus dat is het spel!

Wielrenners zijn eigenlijk precies hetzelfde, ook die zouden het niet laten om tijdens een wedstrijd iets te doen om hun kans op winnen te doen vergroten. Vallen is altijd vervelend. Met wielrennen zijn de gevolgen vaak groter door de hogere snelheden en de harde ondergrond. Gebroken botten, opengescheurde truitjes en grote schaafwonden zijn daardoor geen uitzondering.

Waarom stappen wielrenners altijd direct zo snel mogelijk weer op? Wanneer je als wielrenner blijft liggen, verlies je alleen maar tijd. Hoe langer je stil staat hoe verder je achter ligt op de rest. Daarnaast voel je de eerste minuten na een valpartij niet direct de ernst van de kwetsuur, doordat je nog vol zit van de adrenaline. Of soms rijd je nog ergens voor, zoals Steven Kruijswijk in de Giro afgelopen jaar. De laatste etappes reed hij uit met een gebroken rib.

Het gebeurt dus meer dan eens dat renners een etappe weten uit te rijden met een gebroken lichaamsdeel of helemaal bebloed de finish weten te behalen. Zijn deze heldhaftige verhalen er dan niet in het voetbal? Jawel hoor, ik herinner me Cesc Fabregas, die ondanks een breuk in zijn been doorspeelde en zelfs een belangrijke penalty wist te scoren!

Mijn advies is om te genieten van de sport waarvan je houdt en niet altijd alles willen vergelijken met elkaar.

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Rijcko Treep.

Eén gedachte over “Vergelijk voetbal niet met wielrennen

  • 23 februari 2017 om 19:22
    Permalink

    Voetballer Weber van FC Koln brak vlak voor de rust zijn kuitbeen,maar speelde de hele wedstrijd uit:finale UEFA-cup in de jaren zeventig!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *