Trainen op mijn bakkunsten

Instagram, onder de meeste lezers van deze blog vast wel bekend. Dus opa & oma: deze uitleg is speciaal voor jullie. Instagram is een soort online sprookjesboek, waar mensen foto’s plaatsen over hun leven. In de praktijk komt dit vaak neer op foto’s van super strakke billen, super dure auto’s of super lekker eten. Oké, duidelijk allemaal opa’s en oma’s, anders geef je maar een belletje of facetimen we even.

Het leek me eens leuk (altijd geleerd op school dat je nooit het woord ‘leuk’ moet gebruiken) om iets te schrijven over deze veels te lekkere en goed uitziende recepten van cakes, koekjes en gebakjes. Officieel is familie Tietema een echte bakkersfamilie. Trouwe luisteraars van Radio 538 weten dit natuurlijk al te goed, en ook ik heb naast de liefde voor kunst en klassieke muziek een zwak voor alles wat in een bakkerij gemaakt wordt.

Deze week heb ik vele uren rondjes om Girona gefietst, zo’n 4 tot 6 uur per dag. Allemaal leuk en aardig, maar een zin in eten dat je daarna krijgt. Sodeju.. Ik ga even mijn wetenschappelijke kant proberen naar boven te halen en iets uitleggen aan de niet-zo-into-de-wetenschappelijke-kant-van-het-wielrennen-mensen. Wielrennen draait er om dat je zo snel mogelijk bij de finish bent. Ja, logisch, alleen soms wil de organisatie van wedstrijden een heuveltje in het parcours leggen. Dit is wanneer wattage per kilo een rol gaat spelen.

Huh? Wat? Wattage per kilo? Dat is je kracht ten opzichte van je lichaamsgewicht. Reken het maar niet uit, ga het ook maar niet proberen te vergelijken, is niet goed voor je zelfvertrouwen. Dit fenomeen speelt meer en meer een rol in het wielrennen, hoe dun kan je zijn en nog steeds veel kracht leveren om zo hard mogelijk omhoog te gaan (de wet van de zwaartekracht: zo min mogelijk gewicht, des te sneller omhoog). Laten we voorop stellen dat het behouden van kracht en spiermassa een vereiste is, maar steeds meer wielrenners proberen stapje voor stapje een ideaal gewicht te vinden (kortweg zo dun mogelijk en toch kracht hebben). Dit is een dunne scheidslijn, wielrennen is een sport waar je immens veel calorieën verbrandt, 4000 kcal in een lange training of wedstrijd is geen uitzondering.
Genoeg gezeur over eten en gewicht, even terug naar de serieuzere zaken, die foodblogs. Ik zit dus vanochtend in m’n bed door die instagramfeed te scrollen en ik krijg spontaan zin om die bakkunsten van mij hier in Girona te tonen. Het is vandaag een rustdag; sommige mensen gaan dan naar een sauna of liggen de hele dag op de bank. Een rustdag voor wielrenners is vaak een rustig uurtje fietsen. Maar daarna is het tijd om te gaan kokerellen. Je hebt hier een eeuwenoude binnenstad, zoals ik al in de vorige blog vertelde, maar eenmaal binnenin heb je de meest high tech en modern ingerichte winkels. Dit geldt ook voor de bakkertjes hier, patisserias ook wel genoemd. Het walhalla van elke brood- en bakkerijliefhebber: Vers gemaakte taarten, cakes, broden. Deze oreo-cake is toch gewoon pure perfectie?

Ik hoop aan het einde van dit jaar alle bakkertjes in Girona te hebben bezocht en alle specialiteiten van het huis te hebben geproefd.

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Rijcko Treep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *