Over mij

Niet wielrennen, maar voetbal was de eerste sport van Bas Tietema. Bas begon zoals de meeste jongens op vijfjarige leeftijd met voetbal. Hij maakte al snel indruk op de scouts van PEC Zwolle en kwam in de jeugd van de Zwolse profclub terecht. Een voetbalcarrière leek voor hem in de wieg gelegd, maar plotseling scheurde hij zijn kruisbanden af. Hoewel hij na zijn operatie nog wel een paar keer probeerde terug te komen, was het voetbalavontuur definitief ten einde.

Tietema ging op zijn vijftiende op zoek naar een andere sport en vond die al gauw in het wielrennen. Bas was sowieso al gek van de sport, want hij keek bijna alle wedstrijden die op televisie werden uitgezonden. Hij kocht van zijn eigen geld een fiets bij Benny Brouwer en begon in de omgeving van Zwolle rondjes te fietsen. Het beviel hem zo goed dat hij zich aanmeldde bij de WV de Hanzerenners. Vervolgens kwam hij terecht bij Willibrord Wil Vooruit. En vooruit kwam hij zeker, want na een aantal goede klasseringen (vijftien overwinningen bij de junioren) werd Bas weggeplukt door het BMC Development Team, waar hij als belofte ervaring op kon doen.

Nadat Bas inmiddels zijn vwo had afgerond, konden zijn pijlen volledig op het wielrennen worden gericht. Bij BMC deed hij in een aantal klassiekers onder 23 mee om de overwinning; zijn beste notering was een derde plaats in zijn favoriete koers, Parijs-Roubaix. Bas wil deze klassieker bij de profs graag ooit op zijn naam schrijven.

Sinds 2017 rijdt Bas voor het Ierse AnPost ChainReaction. Hij kijkt er enorm naar uit om zich bij zijn nieuwe ploeg te laten zien. Ook heeft hij veel zin in de profwedstrijden, waar hij zich met de wereldtop wil gaan meten.

In zijn vrije tijd luistert hij graag naar muziek en is hij af en toe werkzaam in de bediening bij Brownies & Downies samen met zijn zusje Iris. Verder houdt Bas van blogs schrijven, van social media en een klein beetje van zijn haar. Hij werd namelijk onlangs genomineerd voor de VeloVoices Awards 2016: Best Hair.